Εικαστικοί Δημιουργοί

Εικαστικοί Δημιουργοί

Κάθε Τετάρτη στις 23.00

Επιμέλεια – Παρουσίαση Ντίνος Γιωτόπουλος

Σκηνοθετική επιμέλεια-Εικονοληψία

Παναγιώτης X. Περπερίδης

Μοντάζ Θανάσης Καρακόλης

Οργάνωση παραγωγής XPERMEDIΑ www.xpermedia.blogspot.com

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
www.egnatia.tv


e-mail: xper_media@yahoo.gr

τηλ.επικοινωνίας. 690.661.2012 και 6937.37.80.67

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η Θεσ/νίκη στους περιηγητές χαράκτες

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009, 02:40

Δημήτρια
23/10/2009 έως 23/11/2009
Ώρα: 20.00

«Τα χαρακτικά της Θεσσαλονίκης από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα»

Έργα από τις συλλογές των Γιώργου Πατιερίδη και Κώστα Σταμάτη

Διακόσια πενήντα περίπου χαρακτικά που αναφέρονται στην πόλη και την περιοχή της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στην έκθεση. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα σπουδαιότερα χαρακτικά που έχουν φιλοτεχνηθεί και δημοσιευθεί κατά καιρούς για τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά χαρακτικά που έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία ή άλλα δημοσιεύματα και σε εφημερίδες της Ευρώπης. Σχεδόν τα μισά από τα εκτιθέμενα έργα παρουσιάζονται δημοσίως για πρώτη φορά!

Τα χαρακτικά που παρουσιάζονται καλύπτουν την κλασική περίοδο της εγχάρακτης απεικόνισης, από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι το πέρας του 19ου. Χαρακτικά του 20ού αιώνα δεν έχουν συμπεριληφθεί, μολονότι οι συμπράττοντες συλλέκτες διαθέτουν και τέτοια. Άλλωστε η φωτογραφία διστακτικά στην αρχή του 20ου αιώνα, καθολικά στη συνέχεια υποκαθιστά την χαρακτική απεικόνιση.

Έχουν κατανεμηθεί σε θεματικές ενότητες: όπως Χάρτες και λιμενοδείκτες, Απόψεις της πόλης, Ενδυμασίες, Μνημεία, ναοί, Σημαντικά γεγονότα, Προσωπικότητες. Πολλά από τα μνημεία αυτά, κάποια ιδιαίτερα σημαντικά, δεν υπάρχουν πια, όπως η κιονοστοιχία των «Μαγεμένων» (Las Incantadas), η Χρυσή Πύλη, τα τείχη της πόλης ιδίως, το παραθαλάσσιο, το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου κλπ.

Τα περισσότερα από τα χαρακτικά αυτά ήσαν ένθετα μέσα σε περιηγητικά ή εγκυκλοπαιδικά βιβλία ή αποτυπώθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες, ιδίως του 19ου αιώνα. Η εκτύπωσή τους, έχει γίνει με τους γνωστούς τρόπους χάραξης ζωγραφικών σχεδίων, όπως ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία, ατσαλογραφία, χρωμολιθογραφία. Πολλά είναι επιχρωματισμένα. Ικανός αριθμός από αυτά, εκτός από ιστορική σπουδαιότητα, διαθέτουν και εικαστική αξία διόλου αμελητέα, Επί παραδείγματι αναφέρεται ότι, τα χαρακτικά του 1493 με την φανταστική απεικόνιση πόλης της Μακεδονίας επιμελήθηκε, ως ζωγράφος και χαράκτης ο Michael Wohlgemut, δάσκαλος του περίφημου Albrecht Duerer.

Οι χώρες της προέλευσής τους είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ρωσία.

Στους Νέους Χρόνους το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης προκλήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 17ου αιώνα, με ζητούμενο πως θα ήταν δυνατόν να αναληφθεί στρατιωτική δράση για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ένα από τα στοιχεία που έλκυσαν στη συνέχεια το ενδιαφέρον αλλοδαπών περιηγητών ήταν ο έντονος πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα η εντυπωσιακή συμπαράταξη αρχιτεκτονικών ρυθμών με διαφορετικούς πολιτισμικούς ορίζοντες.

Η συγκέντρωση του εκτιθέμενου υλικού πραγματοποιήθηκε σταδιακά και με ιδιαίτερες δυσκολίες. Δημοπρασίες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αναζήτηση σε εξειδικευμένα καταστήματα της πόλης μας, στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέλος Ιδιώτες συλλέκτες ήταν οι πηγές. Και απαιτήθηκε μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια. Οι εγχάρακτες εικόνες για την Θεσσαλονίκη είναι λίγες και γι' αυτό δυσεύρετες.

Χώρος Εκδήλωσης: Ε.Μ.Σ.

1 σχόλιο:

  1. This is how my partner Wesley Virgin's story starts in this SHOCKING and controversial VIDEO.

    You see, Wesley was in the military-and shortly after leaving-he found hidden, "SELF MIND CONTROL" tactics that the CIA and others used to obtain everything they want.

    THESE are the same secrets tons of celebrities (especially those who "became famous out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and famous.

    You probably know how you use only 10% of your brain.

    That's because the majority of your brain's power is UNCONSCIOUS.

    Perhaps this thought has even taken place INSIDE OF YOUR very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about 7 years ago, while driving an unregistered, garbage bucket of a vehicle with a suspended driver's license and on his bank card.

    "I'm very fed up with living paycheck to paycheck! When will I finally make it?"

    You've taken part in those thoughts, isn't it so?

    Your very own success story is going to start. All you have to do is in YOURSELF.

    Watch Wesley Virgin's Video Now!

    ΑπάντησηΔιαγραφή