Εικαστικοί Δημιουργοί

Εικαστικοί Δημιουργοί

Κάθε Τετάρτη στις 23.00

Επιμέλεια – Παρουσίαση Ντίνος Γιωτόπουλος

Σκηνοθετική επιμέλεια-Εικονοληψία

Παναγιώτης X. Περπερίδης

Μοντάζ Θανάσης Καρακόλης

Οργάνωση παραγωγής XPERMEDIΑ www.xpermedia.blogspot.com

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
www.egnatia.tv


e-mail: xper_media@yahoo.gr

τηλ.επικοινωνίας. 690.661.2012 και 6937.37.80.67

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009


Μουσείο «Θ. Παπαγιάννη» στο Ελληνικό Ιωαννίνων
Κακουριώτης Σ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/09/2009

Ένα διαφορετικό, πρωτότυπο μουσείο θα εγκαινιάσει αύριο στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Θα φιλοξενεί τα έργα του καταξιωμένου γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρου Παπαγιάννη.

«Πρόκειται για χειρονομία πνευματικής ευεργεσίας κατά το ηπειρωτικό έθνος», υποστηρίζει ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης και θεωρεί ότι ο καλλιτέχνης επέστρεψε τη δημιουργία του στον τόπο της αρχετυπικής του έμπνευσης, στο χωριό του, για να γίνει το μουσείο «σχολείο αισθητικής και κύτταρο πολιτισμού».

Φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του, λέει για το νέο μουσείο ο Θ. Παπαγιάννης. «Μοναδικό, γιατί τα έργα μιλάνε για το ψωμί, τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάρτυρα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και, τέλος, για τη μάθηση».

Για όλα αυτά τα έργα διακρίθηκε ο γλύπτης, βραβεύτηκε και προβλήθηκε στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Τα χέρια του σμίλεψαν και μας άφησαν τις μορφές μεγάλων προσωπικοτήτων της τέχνης και της κοινωνίας, μαζί με έργα για τον έρωτα, την οικογένεια και τη σειρά με τους μουσικούς και τραγικούς ποιητές.

Η ιστορικός και κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά λέει ότι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γνωρίζει όσο ελάχιστοι γλύπτες να αναδεικνύει τη σύσταση και να αξιοποιεί την αυθεντικότητα των υλικών που εικαστικά διαπραγματεύεται, είτε είναι πηλός, μέταλλο, ξύλο, είτε πολυεστέρας, πέτρες και ποικίλων προελεύσεων ή χρωματισμών μάρμαρα. Διαθέτει την ικανότητα να συνδυάζει εκφραστικά ορισμένα υλικά μεταξύ τους, χωρίς να καταφεύγει σε ρηχούς εντυπωσιασμούς. Θεωρεί ότι ο καλλιτέχνης στα θέματά του της γέννησης, του ζευγαρώματος και της μετουσίωσης που επιτείνεται ακόμα και με το πέταγμα ενός σμήνους πουλιών, μεταφέρει βιώματα, πολυεπίπεδες μνήμες και παρατηρήσεις από τις διαδρομές που εκφραστικά διήνυσε η αρχαιοελληνική, βυζαντινή, μεσογειακή και λαϊκή τέχνη.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει κάνει πολλούς ανδριάντες, μεταξύ των οποίων των Ν. Πλαστήρα, Ελ. Βενιζέλου και Θ. Κολοκοτρώνη. Και δεκάδες προτομές, όπως των Άγγ. Σικελιανού, Κώστα Κρυστάλλη, Γ. Θεοτοκά, Άγγ. Τερζάκη, Γ. Κοτζιούλα, Ζαν Μορεάς, Στ. Σαράφη, Κ. Φρόντζου, Σπ. Μουστακλή, Ν. Εγγονόπουλου, Γιωργάκη Ολυμπίου, Άγγ. Αγγελόπουλου, Γ. Σεφέρη, Γρ. Ξενόπουλου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ναπολ. Ζέρβα και Άρη Βελουχιώτη.

Μέσα από διαγωνισμούς επιλέχθηκε να φιλοτεχνήσει μετάλλια και νομίσματα με τις μορφές των Περικλή, Δημόκριτου, Αριστοτέλη, τις γυναίκες της Πίνδου, του Γ. Παπανικολάου και μεγάλων ιστορικών στιγμών της χώρας μας. Πολλά από τα μνημεία μας έχουν την υπογραφή του, όπως του Μ. Κατράκη στο Καστέλι Κισσάμου και στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, της Σαπφούς στην Ερεσσό Λέσβου, του Ορφέα στην Κατερίνη, στα Γιάννενα για τα θύματα του Πολυτεχνείου, στο Ελληνικό για τους πεσόντες, στο Βόλο για την Εθνική Αντίσταση, για τον Α. Τάσσο στο Α' Νεκροταφείο και πολλά άλλα.

Με τόσο πλούσια καταξιωμένη πνευματική δημιουργία, το νέο μουσείο στο Ελληνικό Ιωαννίνων πράγματι θα είναι ένα πολύτιμο καλλιτεχνικό κόσμημα για τη χώρα μας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Do you realize there's a 12 word phrase you can communicate to your man... that will trigger intense emotions of love and impulsive appeal to you buried inside his chest?

    Because hidden in these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, worship and protect you with his entire heart...

    12 Words Who Fuel A Man's Desire Instinct

    This impulse is so built-in to a man's mind that it will make him try better than ever before to take care of you.

    In fact, triggering this influential impulse is so essential to having the best possible relationship with your man that the second you send your man one of these "Secret Signals"...

    ...You'll soon notice him open his heart and soul to you in such a way he haven't experienced before and he'll identify you as the only woman in the galaxy who has ever truly understood him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή